Οικία Γρώμανν | Το Διοικητήριο


automatic translation: English | Français | Italiano | Español

Πρόσοψη του κτιρίου του διοικητηρίου σε φωτογραφία του 2005.

Το κτίριο μπροστά από το οποίο στέκεστε αποτελούσε την κατοικία του εργολάβου των μεταλλίων Αιμιλίου Γρώμανν και τα γραφεία διοίκησης της εταιρείας. Πρόκειται για ένα επιβλητικό μακρόστενο διώροφο κτίριο με εμφανή στοιχεία της αρχιτεκτονικής των νεοκλασικών επαύλεων του τέλους του 19ου αιώνα.

Στη δυτική πλευρά υπήρχε μία μεγάλη αίθουσα με έξοδο σε εξώστη προς τη θάλασσα (κάτω από τον οποίο ο Γρώμανν τοποθετούσε τη βάρκα τους χειμερινούς μήνες). Στο ισόγειο υπήρχε μία σειρά δωματίων που στέγαζαν τα γραφεία της εταιρείας και τα σχεδιαστήρια των μηχανικών. Στον όροφο ήταν οι χώροι κατοικίας της οικογένειας Γρώμανν στην πρώτη περίοδο και των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Οι δύο κεντρικές όψεις του κτιρίου είναι ιδιαίτερα επιμελημένες. Η κύρια όψη διαμορφώνεται με άξονα συμμετρίας την κεντρική δίδυμη μαρμάρινη σκάλα. Τα δύο ακραία τμήματα προεξέχουν ελαφρά από το υπόλοιπο κτίριο και φέρουν αετώματα, ενώ στο μεσαίο βρίσκεται η είσοδος.

Η παραλία του Μεγάλου Λιβαδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Το διοικητήριο διακρίνεται στο βάθος.

Η εξωτερική τοιχοποιία είναι λιθόκτιστη με γωνιακούς πεσσούς από πωρόλιθο, που δεν υπάρχει στη Σέριφο, και μάλλον μεταφέρθηκαν από τη Μήλο. Η στέγη ήταν ξύλινη και καλύπτονταν από κεραμίδια. Στην κύρια όψη του κτιρίου ήταν διαμορφωμένος χώρος με φοίνικες, κάποιοι από τους οποίους στέκουν ακόμη. Στην πίσω πλευρά υπάρχει αυλή η οποία οριοθετείται από τον βράχο της πλαγιάς και αρχικά ήταν διαμπερής αλλά αργότερα έκλεισε με βοηθητικά κτίσματα που λειτουργούσαν ως μαγειρεία, πιθανώς πλυσταριά και χώροι προσωπικού. Στα δυτικά υπήρχε μεγάλος ανοικτός εξώστης με κολονάκια και μεταλλικό κιγκλίδωμα με χαρακτηριστικά art-nouveau.

Μεταγενέστερη άποψη της Βορειοδυτικής πλευράς του Μεγάλου Λιβαδίου. Το διοικητήριο διακρίνεται στα αριστερά.

Στην πρώτη φάση (1869 - 1875) υποθέτουμε ότι η νοτιοανατολική όψη του κτιρίου αποτελούσε την κύρια όψη του, η είσοδος γινόταν μόνο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο και τα ανοίγματα παραπλεύρως της κεντρικής πόρτας εισόδου ήταν φεγγίτες. Οι όροφοι δεν επικοινωνούσαν άμεσα μεταξύ τους παρά μόνο από την κεντρική κλίμακα και οι χρήσεις τους ήταν σαφώς διαχωρισμένες σε κατοικία του διοικητή στον όροφο και γραφεία στο ισόγειο.

Η δεύτερη φάση (1875-1963) τελειώνει με την παύση της λειτουργίας των μεταλλείων. Αυτή την περίοδο κατασκευάστηκαν οι προσθήκες στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά, η νέα σκεπή, η εσωτερική ξύλινη σκάλα που συνέδεε το ισόγειο με τον όροφο, οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι στον όροφο καθώς και οι βοηθητικοί χώροι στο πίσω μέρος του κτιρίου.

Μετά το 1963 το κτίριο παύει να λειτουργεί και εγκαταλείφθηκε με την παύση της εξορυκτικής δραστηριότητας.

Τρισδιάσταση απεικόνιση του κάτω και επάνω ορόφου πριν καταστραφεί από τη φωτιά του 2013

Το κτίριο του διοικητηρίου καταστράφηκε το 2013 από φωτιά που ξέσπασε στα ορεινά και κατέβηκε μέχρι την παραλία του Μεγάλου Λιβαδίου, καταστρέφοντας επίσης και το κτίριο της αστυνομίας που βρίσκεται επί της παραλίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης.

* Πληροφοριακό υλικό και αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν αντληθεί από τη διπλωματική εργασία των Μ.Δάνου & Ε.Κοτσίκου (2006).


Μενού Ιστορικής Περιήγησης


Ο Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός σύλλογος που βασίζεται στην αυτο-οργάνωση των κατοίκων. Μεταξύ άλλων, προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό, να αναβαθμίζουμε το περιβάλλον έχοντας ως γνώμονα την προστασία του ιστορικού, λαογραφικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του τόπου, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και να υλοποιούμε προγράμματα για τη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων και την πολιτιστική δραστηριοποίηση των κατοίκων. Aν έχεις χρόνο, μπορείς να μας βοηθήσεις κάνοντας μία δωρεά. Καλή περιήγηση!

itcoin: 1BQ5YA29x9svihKSzEK5umNpywhpgEoFdx