Η Σκάλα Φόρτωσης


automatic translation: English | Français | Italiano | Español

Το Μεγάλο Λιβάδι στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Διακρίνονται δύο σκάλες φόρτωσης μεταλλευμάτων, μία στο δεξί και μία στο αριστερό άκρο του όρμου. Το νεοκλασικό επίμηκες κτίριο στα δεξιά είναι το διοικητήριο, η οικία του γερμανού εργολάβου των μεταλλείων Αιμίλιου Γρώμανν.

Η γέφυρα φόρτωσης, ή αλλιώς η "Σκάλα" όπως την ονομάζουμε στο χωριό, χρησιμοποιούνταν για την φόρτωση των μεταλλευμάτων στα καράβια. Αρχικά ήταν κατασκευασμένη από ξύλο αλλά αντικαταστάθηκε τη δεκαετία του '30 από τη μεταλλική κατασκευή που βλέπουμε σήμερα. Στα τοιχία της έχει χρησιμοποιηθεί μπουρσουλάνα, ένα συνδετικό υλικό σαν το τσιμέντο που εξαγόταν απ' την ηφαιστειογενή γη της Σαντορίνης.

Η Σκάλα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Kαλοκαίρι του 1936. Η καινούργια σκάλα φόρτωσης των μεταλλείων είναι ακόμη υπό κατασκευή.

Στο πλάτωμα μπροστά από τη Σκάλα συγκεντρώθηκαν οι απεργοί εργάτες τον Αύγουστο του 1916, αρνούμενοι να φορτώσουν με μετάλλευμα το καράβι που είχε έρθει, διεκδικώντας οκτάωρη εργασία, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και αύξηση του ημερομίσθιου.

Η Σκάλα περίπου στα μέσα του 20ου αιώνα.

Ο Γεώργιος Γρώμανν, εργολάβος της γαλλικής μεταλλευτικής εταιρείας "Σέριφος-Σπηλιαζέζα", έχοντας αποτύχει να κάμψει τους απεργούς, αποστέλλει τηλεγράφημα στο υπουργείο εσωτερικών αναφέροντας αναληθώς ότι οι εργάτες έχουν πυρπολήσει αποθήκες υλικού κι ότι δεν πρόκειται περί απεργίας αλλά περί στασιαστικού κινήματος που απαιτεί την καταστολή από τα σώματα ασφαλείας. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση των Αθηνών αποβιβάζει 30 χωροφύλακες υπό τις διαταγές του υπομοίραρχου Χ.Χρύσανθου για να λύσει τις διαφορές μεταξύ της εργοδοσίας και των εργατών. Η σύγκρουση που ακολουθεί μεταξύ των απεργών και της βασιλικής χωροφυλακής θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε εργατών, τεσσάρων χωροφυλάκων και των τραυματισμό δεκάδων πολιτών. Τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης αποτυπώνονται σε ένα σύντομο βιβλίο που έγραψε ο Κώστας Σπέρας, πρόεδρος του σωματείου των μεταλλωρύχων, στις φυλακές της Σύρου.

Η παραλία του Μεγάλου Λιβαδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1880.


Μενού Ιστορικής Περιήγησης


Ο Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός σύλλογος που βασίζεται στην αυτο-οργάνωση των κατοίκων. Μεταξύ άλλων, προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό, να αναβαθμίζουμε το περιβάλλον έχοντας ως γνώμονα την προστασία του ιστορικού, λαογραφικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του τόπου, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και να υλοποιούμε προγράμματα για τη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων και την πολιτιστική δραστηριοποίηση των κατοίκων. Aν έχεις χρόνο, μπορείς να μας βοηθήσεις κάνοντας μία δωρεά. Καλή περιήγηση!

itcoin: 1BQ5YA29x9svihKSzEK5umNpywhpgEoFdx