Η Αστυνομία


automatic translation: English | Français | Italiano | Español

Πανοραμική άποψη της παραλίας του Μ.Λιβαδίου τραβηγμένη περίπου στα 1935. Το κτίριο της αστυνομίας με κεραμοσκεπή φαίνεται στη μέση.

Το πετρόκτιστο κτίριο που βρίσκεται πάνω στην παραλία του χωριού ήταν στα όψιμα χρόνια των μεταλλείων (μετά το 1954) ο αστυνομικός σταθμός της κοινότητας.

Μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων του χωριού βεβαιώνουν ότι, πριν τον πόλεμο, ο αστυνομικός σταθμός στεγαζόταν σε άλλο επίμηκες οίκημα, που βρίσκεται εντός του στενού, στα δεξιά του διοικητήριου, στη δυτική άκρη ενός μεγάλου λαχανόκηπου που υπήρχε πίσω από την παραλία, και δίπλα από την τότε αποθήκη υλικών. Το πιο πιθανό είναι ότι μέσα σε εκείνο το κτίριο εγκλωβίστηκε το συμβούλιο του σωματείου των μεταλλωρύχων εργατών κατά τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης του 1916.

Ο υπομοίραρχος της βασιλικής χωροφυλακής, ερχόμενος στη Σέριφο με 30 χωροφύλακες τον Αύγουστο του 1916, είχε επιφορτιστεί από την Κυβέρνηση των Αθηνών να λύσει τις διαφορές μεταξύ της εργοδοσίας και των εργατών. Το σωματείο των μεταλλωρύχων, με πρόεδρο τον Κώστα Σπέρα, έχει εν τω μεταξύ κηρύξει γενική απεργία διεκδικώντας οκτάωρη εργασία, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και αύξηση του ημερομίσθιου από τον Γεώργιο Γρώμανν, εργολάβο της γαλλικής μεταλλευτικής εταιρείας «Σέριφος-Σπηλιαζέζα».

Η παραλία του Μ.Λιβαδίου τη δεκαετία του 70. Το κτίριο της αστυνομίας διακρίνεται στα αριστερά.

Μέσα στον αστυνομικό σταθμό, ο υπομοίραρχος της χωροφυλακής Χ.Χρύσανθος, άνθρωπος νευρασθενικός και βίαιος σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σπέρα, εγκλωβίζει στο κρατητήριο το συμβούλιο του σωματείου και βαδίζει με τη δύναμη των χωροφυλάκων προς το πλάτωμα της σκάλας φόρτωσης όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι εργάτες, αρνούμενοι να φορτώσουν με μετάλλευμα το καράβι που έχει έρθει. Φτάνοντας στον τόπο συγκέντρωσης, παρατάσσει τους χωροφύλακες στο άκρο της αποβάθρας σε απόσταση μερικών μόλις μέτρων απ' το συγκεντρωμένο πλήθος. Έχοντας δώσει 5 λεπτά διορία στους απεργούς για να διαλυθούν, και βλέποντας ότι οι συγκεντρωμένοι δεν δείχνουν διάθεση να υπακούσουν, τραβάει το περίστροφο και πυροβολεί «εν ονόματι του νόμου και του Βασιλέως» σκοτώνοντας τον πρώτο εργάτη, τον Θεμιστοκλή Κουζούπη, διατάσσοντας ταυτόχρονα και τους χωροφύλακες να πυροβολήσουν. Ο Σπέρας αφηγείται: «Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται. Οι απεργοί, βλέποντας τη στάση των αστυνομικών οργάνων, εφόρμησαν εναντίον τους και, χρησιμοποιώντας τους σιδηρόληθους που βρίσκονταν σε αφθονία τριγύρω, τους λιθοβολούσαν με λύσσα. Σε ριπή οφθαλμού δέκα από τους χωροφύλακες κατακρημνίσθηκαν απ' την αποβάθρα, ενώ οι υπόλοιποι υποχωρούσαν αμυνόμενοι καθώς υφίσταντο την επίθεση των απεργών [...]».

Μεταλλωρύχοι στη Σέριφο

Το κτίριο επί της παραλίας καταστράφηκε το 2013 από φωτιά που ξέσπασε στα ορεινά και κατέβηκε μέχρι την παραλία του Μεγάλου Λιβαδίου, καταστρέφοντας επίσης και το μεγάλο νεοκλασικό κτίριο της διοίκησης των μεταλλείων (την οικία των Γρώμανν) που βρίσκεται στο δεξί άκρο της παραλίας.


Μενού Ιστορικής Περιήγησης


Ο Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός σύλλογος που βασίζεται στην αυτο-οργάνωση των κατοίκων. Μεταξύ άλλων, προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό, να αναβαθμίζουμε το περιβάλλον έχοντας ως γνώμονα την προστασία του ιστορικού, λαογραφικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του τόπου, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και να υλοποιούμε προγράμματα για τη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων και την πολιτιστική δραστηριοποίηση των κατοίκων. Aν έχεις χρόνο, μπορείς να μας βοηθήσεις κάνοντας μία δωρεά. Καλή περιήγηση!

itcoin: 1BQ5YA29x9svihKSzEK5umNpywhpgEoFdx